Sončna elektrarna v Preddvoru

Gorenjske elektrarne so danes v obratovanje vključile že četrto lastno fotonapetostno elektrarno.

Gorenjske elektrarne, hčerinska družba Elektra Gorenjska, d. d., so danes v obratovanje vključile novo, že četrto lastno fotonapetostno elektrarno, in sicer na strehi osnovne šole Matija Valjavca v Preddvoru. To je že drugi  projekt skupnega sodelovanja med izobraževalno ustanovo in družbo Gorenjske elektrarne.

Fotonapetostna  elektrarna je plod partnerskega sodelovanja med Gorenjskimi elektrarnami, občino Preddvor in osnovno šolo Matije Valjavca v Preddvoru. Sestavlja jo 280 fotonapetostnih modulov tipa Sanyo 215 W, katerih skupna moč znaša 60 kW. Pri namestitvi so Gorenjske elektrarne uporabile razsmernike tipa Sunny Mini Central 7000HV nemškega proizvajalca SMA. V njej se bo proizvedlo približno 64.000  (kWh) kilovatnih ur, kar zadošča za potrebe 20 gospodinjstev in pomeni prihranek
42 ton emisij toplogrednega plina CO2 na leto. Investicija v fotonapetostno elektrarno v Preddvoru je znašala približno 315.000 evrov.

Temeljna dejavnost Gorenjskih elektrarn je proizvodnja zelene elektrike s pomočjo alternativnih virov. Zeleno električno energijo proizvajajo v 13 malih hidroelektrarnah ter sedaj v 4 fotonapetostnih elektrarnah. Gorenjske elektrarne se z novo investicijo uvrščajo na prvo mesto med proizvajalci zelene elektrike v Sloveniji, skupna inštalirana moč znaša 204 (kW) kilovatov. Posledično ima tudi matična družba, Elektro Gorenjska, d.d., ki je najmanjša distribucija v Sloveniji, največji delež proizvodnje zelene električne energije in največ odjemalcev, ki se oskrbujejo z zeleno elektriko.


<<   Nazaj