24. 04. 2023

Z novim informacijskim orodjem postopek za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav v Elektru Gorenjska v prihodnje občutno krajši

Elektro Gorenjska postavlja nov mejnik na področju energetike. V sodelovanju s podjetjem Aeterna smo razvili novo inovativno informacijsko orodje za izračun priključne zmogljivosti proizvodnih naprav v distribucijskem omrežju.

Z novim informacijskim orodjem postopek za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav v Elektru Gorenjska v prihodnje občutno krajši

Orodje, ki smo ga začeli v Elektru Gorenjska uporabljati v aprilu 2023, omogoča avtomatizacijo izračunov pred priklopom proizvodnih naprav ter tako močno pospešuje obstoječe postopke za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav, kot so na primer samooskrbne sončne elektrarne v distribucijsko omrežje.

Prve izkušnje uporabe novega orodja že kažejo na pomembne koristi. Vsi postopki priključevanja, ki se trenutno izvajajo na področjih, kjer omrežje Elektra Gorenjska še ni nasičeno s proizvodnimi napravami, so z uporabo novega orodja zaključeni v občutno krajšem času. Ostali postopki priključevanja, ki se izvajajo na zasičenih področjih, pa običajno trajajo dlje časa, saj zahtevajo ojačitve oz. nadgradnje omrežja. 
Orodje predstavlja edinstveno inovacijo na področju elektroenergetike, saj edino v celoti in povsem avtomatizirano upošteva vse zahteve iz Sistemskih obratovalnih navodil za distribucijski sistem električne energije (SONDSEE). 

Predsednik uprave Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon, je ob tem pomembnem mejniku poudaril: »V Elektru Gorenjska imamo enega najbolj zanesljivih in robustnih omrežij v Sloveniji, kar nam omogoča najhitrejše in najbolj obsežno priključevanje proizvodnih naprav v omrežje v državi. Trenutno je na področju Elektra Gorenjska zavrnjenih zgolj 4 odstotke prispelih vlog, za katere pa ustvarjamo alternativne rešitve. Novo orodje, ki je rezultat naše lastne inovativnosti in razvoja, predstavlja izjemno pomemben mejnik v postopku priključevanja novih proizvodnih naprav, saj je popolnoma avtomatiziran in bo odvisno od posameznega primera skrajšal dobo odobritve od nekaj dni do dva tedna. S tem pomembno prispevamo k pospešitvi zelenega prehoda.« 

Celoten projekt zajema tri faze. Trenutno je zaključena prva faza projekta, t. j. izračun možnosti priključevanja proizvodnih virov po SONDSEE metodi. Naslednje faze projekta, ki bodo predvidoma zaključene letos konec poletja, pa vključujejo razširitev možnosti izračuna priključevanja proizvodnih virov po drugih metodah, izračune povečave priključnih moči obstoječih odjemalcev ter razvoj integracijskih vmesnikov. Ti vmesniki bodo omogočali informativni izračun priključitve proizvodne naprave "na klik" in bodo za vse uporabnike omrežja Elektra Gorenjska na voljo v aplikaciji Moj Elektro. 
 

Nazaj na vse novice