12. 12. 2022

Poziv velikim odjemalcem: zadnji dnevi za sklenitev pogodb

Velike poslovne odjemalce želimo spodbuditi, da se čim prej v decembru 2022 odzovejo na pozive dobaviteljev in sklenejo pogodbo o dobavi. Tudi če bodo odjemalci prejeli obvestilo o odklopu zaradi poteka pogodbe o dobavi električne energije, še vedno lahko do konca decembra 2022 sklenejo pogodbo in se s tem izognejo odklopu.

Poziv velikim odjemalcem: zadnji dnevi za sklenitev pogodb

Zanesljiva oskrba z energijo za vse odjemalce in odporen energetski sistem sta tisto, k čemur stremimo vsi akterji energetike v Sloveniji. Obdobje enormnih cen energentov odpira številna vprašanja o oskrbi danes, jutri in čez nekaj let. Bližamo se koncu leta 2022, v katerem je dobava električne energije v Sloveniji potekala nemoteno. Nihče ni ostal brez energije. Še več, gospodinjstva in mali poslovni odjemalci imajo zagotovljene regulirane cene za dobršen del prihodnjega leta. Večji poslovni odjemalci pa sklepajo pogodbe o nakupu elektrike in plina za naslednje ali več let v naprej. Večina je pogodbe za leto 2023 že sklenila, še vedno pa pomembni delež velikih poslovnih odjemalcev tega ni storil. Brez sklenjenih pogodb dobavitelj ne more »dobaviti« elektrike in plina. Brez pogodb sledi odklop od omrežja.

Dobava elektrike za velike poslovne odjemalce

Dobavitelji na trgu energentov vas, velike poslovne odjemalce, obveščajo o ponudbah za leto 2023, skladno s sprejeto Uredbo o določitvi mehanizma oblikovanja cene električne energije za poslovne odjemalce, pa tudi o drugih možnostih, če se za možnost po tej Uredbi odjemalci ne odločijo. Vsekakor pa je pomembno, da se čimprej odločite za eno izmed možnosti. Zakaj?

Za oskrbo z električno energijo mora imeti vsak poslovni odjemalec sklenjeni dve pogodbi:

  • Pogodba o uporabi sistema (elektro distribucijska podjetja).
  • Pogodba o dobavi električne energije (izbrani dobavitelj).

Pogodba o uporabi sistema je veljavna le, če ima poslovni odjemalec sklenjeno pogodbo o dobavi elektrike. V kolikor te nima, ne more biti priklopljen na omrežje.

Pomembno: zasilna oskrba na zahtevo odjemalca v skladu z Zakonom o oskrbi z električno energijo za velike poslovne odjemalce ni mogoča.

Odjemalci naj vložijo maksimalne napore za sklenitev pogodbe z dobaviteljem!

Velike poslovne odjemalce želimo spodbuditi, da se čim prej v decembru 2022 odzovejo na pozive dobaviteljev in sklenejo pogodbo o dobavi. Tudi če bodo odjemalci prejeli obvestilo o odklopu zaradi poteka pogodbe o dobavi električne energije, še vedno lahko do konca decembra 2022 sklenejo pogodbo in se s tem izognejo odklopu. V nasprotnem primeru bodo dobavitelji sprožili postopke za odklop tistih merilnih mest, za katere pogodbe ne bodo sklenjene. Da se to ne bi zgodilo, naj odjemalci vložijo vse napore, da sklenejo pogodbo z dobaviteljem.

Nazaj na vse novice