27. 09. 2022

Zaradi nočnega požara škoda tudi na hidroelektrarni Sava, ki ni več zmožna obratovanja

V današnjem nočnem požaru starejše zapuščene stavbe v Majdičevem logu na obrobju Kranja, je bila poškodovana tudi hidroelektrarna Sava, ki se nahaja neposredno ob pogoreli stavbi. Zaradi nastale škode ni več zmožna obratovanja.

Zaradi nočnega požara škoda tudi na hidroelektrarni Sava, ki ni več zmožna obratovanja

V hidroelektrarni Sava se nahajajo štirje agregati za proizvodnjo električne energije. Pogorel je del strojnice, v katerem se nahajata agregat C in D, ki sta bila v požaru popolnoma uničena. Pogorel je tudi prostor za obratovalno osebje. Zaradi velike količine gasilne vode sta močno poškodovana tudi agregat A in B,  poškodovane pa so tudi vse kabelske povezave. Elektrarna do celovite sanacije ne bo zmožna obratovanja.

Škoda na objektih je ogromna, tako neposredna, kot tudi posredna zaradi nezmožnosti proizvodnje električne energije, in bo znana na osnovi podrobnih ogledov. Lastnik hidroelektrarne je Elektro Gorenjska, d. d., upravljalec pa Gorenjske elektrarne d. o. o.

Sama proizvodnja zelene električne energije v hidroelektrarni je znašala med 10 in 12 tisoč megavatnih ur letno, kar zadošča za oskrbo 2500 gospodinjstev. Hidroelektrarna ni pomembna le z vidika proizvodnje, njena strateška pozicija je zanimiva z vidika samooskrbe, prav tako je bila zakladnica zgodovinskih mejnikov, ki povezuje preteklost, sedanjost in prihodnost, hkrati pa predstavlja trajnostni vir zelene energije, ki je dostopen v središču urbanega okolja.

K sanaciji se bo pristopilo takoj in celovito, saj si v podjetjih želimo, da bo energetski objekt zanesljiv in varen, hkrati pa bo postal tudi povezovalni element, ljudi, narave in okolja, v katerem se nahaja.

Nazaj na vse novice