04. 10. 2023

Nova storitev na portalu Moj elektro: izračun možnosti priklopa sončne elektrarne

Uporabniki Elektra Gorenjska lahko odslej na portalu Moj elektro sami izračunate, ali je na vaše merilno mesto mogoče priklopiti samooskrbni proizvodni vir 

Nova storitev na portalu Moj elektro: izračun možnosti priklopa sončne elektrarne

Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana svojim uporabnikom po novem omogočata brezplačno orodje za informativni izračun o možnosti postavitve samooskrbnih virov za proizvodnjo električne energije. Novo orodje je dobrodošla pomoč pri postopku priključevanja in strmega naraščanja števila samooskrbnih virov, zlasti malih sončnih elektrarn, ki jih elektrodistributerji beležijo v zadnjih letih.

S pomočjo orodja lahko registrirani uporabnik portala Moj elektro (www.mojelektro.si) na izbranem merilnem mestu sam preveri možnost priključitve samooskrbne elektrarne in pridobi informacijo o višini razpoložljive priključne proizvodne moči na merilnem mestu. Izračun je informativne narave. Za rezervacijo priključne moči mora uporabnik pridobiti Soglasje za priključitev samooskrbne naprave.

Predsednik uprave Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon je ob tem pomembnem mejniku poudaril: »Veseli nas, da je orodje velik potencial, ki smo ga razvili v Elektru Gorenjska v sodelovanju z družbo Aeterna. Je prvo in še vedno edino orodje, ki omogoča izračun priključne zmogljivosti omrežja v katerikoli točki distribucijskega omrežja, skladno z metodologijo, ki je zakonsko predpisana v sistemskih obratovalnih navodilih (SONDSEE). Verjamemo, da lahko na energetske izzive odgovarjamo z inovativnostjo, znanjem in sodelovanjem ključnih akterjev slovenskega elektroenergetskega sistema.«

»V sklopu projekta Digit Bela smo v Elektru Ljubljana uporabnikom omogočili dostop do obstoječega analitičnega orodja, ki omogoča avtomatizirano, hitro in pregledno analizo in je ključno pri analizah za izdajo soglasij za priključitev samooskrbnih proizvodnih virov. Orodje smo uspešno povezali s portalom Moj elektro in našim uporabnikom omogočili, da lahko sami informativno izračunajo možnost priklopa na svojem merilnem mestu,« je povedal predsednik uprave Elektra Ljubljana, Urban Likozar.

Orodje, ki je bilo razvito v Sloveniji, predstavlja edinstveno inovacijo na področju slovenske elektroenergetike in pospešuje obstoječe postopke za izdajo soglasij za priključitev proizvodnih naprav, pomembno prispeva k pospešitvi zelenega prehoda Slovenije.

Video predstavitev

Nazaj na vse novice

Več novic