13. 07. 2023

Nočno neurje povzročilo tudi okvare na omrežju Elektra Gorenjska

Nočno neurje z močnim vetrom je v četrtek, 13. 7. 2023, povzročilo motnje pri oskrbi z električno energijo tudi na distribucijskem omrežju Elektra Gorenjska.

Nočno neurje povzročilo tudi okvare na omrežju Elektra Gorenjska

Oskrba z elektriko je bila okrog 3. ure zjutraj prekinjena prebivalcem v Železnikih, prav tako prebivalcem na območju Bohinja. Ekipe so v zgodnjih jutranjih urah na omenjenih območjih že uspele vzpostaviti rezervno napajanje.

Brez električne energije so v zgodnjih jutranjih urah ostale tudi višje ležeče in težje dostopne vasi, kot so Zg. Jezersko, vasi v okolici Podnarta, prav tako področje Uskovnice in Pokljuke.  Trenutno je brez električne energije približno 600 odjemalcev na območju Elektro Gorenjska. Vse razpoložljive ekipe so na terenu od jutranjih ur in vzpostavljajo rezervno napajanje.

Škodo, ki je nastala na omrežju, v tem trenutku še ne moremo oceniti, ključno je, da vsem odjemalcem v najkrajšem možnem času zagotovimo oskrbo z elektriko. Ko se vremenske razmere umirijo, bodo ekipe sistematično pristopile k odpravi škode. Največ težav pri popravilu napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodnih povezavah.

Vse odjemalce opozarjamo, naj se izogibajo poškodovanim področjem. Prav tako naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo. Poškodbe na omrežju lahko odjemalci sporočajo tudi na številko 112.

Strateški cilj družbe Elektra Gorenjska je, da čim več omrežja poteka pod zemljo v t.i. kablovodih, kar zmanjšuje možnosti poškodb zaradi ekstremnih zunanjih in vremenskih vplivov, ki pa so zaradi podnebnih sprememb vse bolj pogost pojav. V tem trenutku ima podjetje pod zemljo že več kot 87 % nizkonapetostnega omrežja in skoraj 69% omrežja na srednjenapetostnem nivoju, letno deleža povečujemo.

 

Nazaj na vse novice

Več novic