Električna vozila prispevajo k razvoju zelenega turizma – Gorenjska prva s traso za vozila na električni pogon

Razvoj turizma in ohranjanje narave nista več sinergija prihodnosti. Čas za aktivnost je prišel! Odgovor Sloveniji ponuja Gorenjsko EleKtrO potovanje, ki predstavlja prvo traso za vozila na električni pogon v Sloveniji.

Razvoj turizma in ohranjanje narave nista več sinergija prihodnosti. Čas za aktivnost je prišel! Odgovor Sloveniji ponuja Gorenjsko EleKtrO potovanje, ki predstavlja prvo traso za vozila na električni pogon v Sloveniji.

Partnerji projekta Gorenjsko EleKtrO potovanje so se oddzvali na izzive, s katerimi se sooča Gorenjska, in s postavitvijo petih električnih polnilnic ter z izobraževalno delavnico kot prvi Sloveniji in Gorenjski predstavljajo priložnosti za razvoj okolju prijaznejšega prometa ter čistejše narave. Gorenjska bo tako na Jezerskem, v Preddvoru, na Bledu, v Bohinju in v Kranjski Gori bogatejša za pet novih polnilnih postaj za vozila na električni pogon. Trasa vključuje tehnično in vsebinsko povezano celoto destinacije ter potrebno električno infrastrukturo. Prvo zeleno potovanje z vozili na električni pogon bo potekalo v soboto, 3. julija 2010, na trasi med Jezerskim, Preddvorom, Bledom, Bohinjem in Kranjsko Goro, z začetkom ob 9. uri. Za lokalne skupnosti bo že v četrtek, 1. julija 2010 ob 19. uri organizirana izobraževalna delavnica v hotelu Bor v Preddvoru, kjer bodo partnerji projekta predstavili pozitivne pridobitve gospodarskega (turističnega) in okoljskega vidika projekta in povezovanja.

Prepoznavnost Gorenjske kot turistične destinacije se žal sooča tudi z negativnimi posledicami – onesnaženostjo okolja zaradi izpušnih plinov. Ti še posebej ogrožajo občutljiva okolja zelenih alpskih dolin in podeželskih turističnih krajev, saj kar 40 odstotkov zemljišč na Gorenjskem predstavlja območje dragocene in zavarovane narave ali območij Natura 2000. Gorenjska regija je pravi primer nujnosti ohranjanja čiste in neokrnjene narave, na katero zagotovo vplivajo tudi izpušni plini avtomobilov. Eko turizem pa je tudi nov segment izbire sodobnega, zavednega turista, ki vpliva na njegovo odločitev o izboru določene počitniške destinacije.


<<   Nazaj