Spremenjen način obračunavanja električne energije

1. julija 2004 bo obračunavanje električne energije doživelo nekatere pomembne spremembe. Med tednom namreč ne bo več triurnega cenejšega popoldanskega toka.

Dolga leta ga je omogočala predpostavka, da je v zgodnjem popoldanskem obdobju omrežje manj obremenjeno, v elektrogospodarstvu pa že nekaj časa ugotavljajo, da razlik skorajda ni več. Napoved je sprožila vrsto vprašanj in tudi kritik, vendar pa pri Elektru Gorenjska poudarjajo, da je bojazen odveč, saj sprememba ne bo vplivala na nočni tok, prinaša pa tudi cenejšega skozi vso soboto. V informativni oddaji Gorenjskega Radia Kranj 16. aprila 2004 ob 14. uri je direktor Poslovne enote za dobavo električne energije Mitja Anžej povedal: "Ta uredba, ki bo začela veljati 1. julija, pa je to spremenila tako, da se tri ure delavnika od ponedeljka do petka ukinjajo, zato pa se ta najnižja tarifa uvede ves dan v soboto in prav tako pa ves dan v nedeljo ostane. In v uredbi piše tudi dela prosti dan, kar je pa odvisno od naprav, ki to omogočajo."

Mitja Anžej je ob tem opozoril tudi na vse večjo porabo električne energije pri nas, pri čemer ocenjuje, da bi morali v Sloveniji ob takšni rasti v 14 letih podvojiti obstoječe kapacitete, sicer nam lahko ogrozijo tudi večji izpadi. Celotnemu pogovoru o spremembah glede obračunavanja električne energije so poslušalci Radia Kranj lahko prisluhnili ob 15.30 v oddaji Aktualno.


<<   Nazaj