Pesmi štirih v risbah in kipih Petra Jovanoviča

V Galeriji Elektra Gorenjska je bila 15. januarja 2004 odprta 27. razstava umetniških del, ki nadaljuje tradicijo povezanosti umetnosti in gospodarstva.

"Umetnost nam razkriva človekovo vedenje in nastaja iz človekove nuje po vsestranskem izražanju in posredovanju misli in čustev, ki ga pri vsakdanjem delu v podjetju doživljamo tudi mi. V trenutkih današnjega hitrega življenjskega ritma nas umetnost pomirja, nas navdaja s fantazijo in čustveno prekipeva romantiko, stremi po brezpogojnem doživljanju resničnosti in nam kaže nova izrazna sredstva za nova spoznanja," je dejal osrednji govornik član uprave Elektra Gorenjska mag. Andrej Šušteršič.

"Včeraj razstava gospodarskih dosežkov Elektra Gorenjska, danes razstava risarsko, kiparskih del, se sedaj v tem božanskem prostoru naše boginje Elektre skupno zlivata v sinergijo umetniških in gospodarskih dosežkov. Začetnik in pobudnik razstav mag. Drago Štefe je z ekipo naših sodelavcev ustvaril v tej galeriji sožitje med umetnostjo in gospodarstvom in ta tradicija, ki jo ima ta prostor se bo nadaljevala tudi v prihodnje," je ob odprtju razstave risb in kipov Petra Jovanoviča na temo pesmi štirih," je poudaril mag. Andrej Šušteršič.

V Galeriji Elektra Gorenjska razstavlja kipar, risar in likovni samorastnik Peter Jovanovič iz Spodnje Žetine, samorastnik izpod Blegoša. Kot 8-letni deček je narisal svoje prve risbe in sicer motive takratnih kmetov, ki so vozili les na obvezno oddajo. Svoje risbe je nalepil na hlode. Prvi honorar pa je dobil od Žetinskega kmeta Andrejača za risbo njegovega konja. Njegovo risarsko sposobnost so odkrili slikarji Alenka Galovič, Jože Ciuha in Ive Šubic. Velikokrat je sodeloval v humanitarnih akcijah. Postal je eden vodilnih kiparjev samoukov v Sloveniji. Avtor svoja čustva predaja z njegovimi prelepimi risbami in kipi, polnimi notranjega naboja, ki ga izžarevajo tudi navzven. V 45. letih trdega dela je z nepremagljivo slo po ustvarjanju in s hribovsko trmo, narisal na tisoče risb in izdelal stotine lesenih kipov ter spomenikov, ki upodabljajo davna in bližnja zgodovinska dogajanja, klasično literaturo avtorjev Prešerna, Seliškarja, Levstika, Prežihovega Voranca in drugih pa vse do razstavljenih risb, ki predstavljajo vsebino iz "zbirke Pesmi štirih", pesnikov Kajetana Koviča, Janeza Menarta in Cirila Zlobca in Toneta Pavčka.

Slednja sta se odprtja kranjske razstave tudi udeležila in spregovorila o navdihu in motivih iz zbirke, ki je lani praznovala 50-letnico izida. Risbe so bile pred kratkim razstavljene v Škofji Loki, kipi pa so prvič predstavljeni javnosti. O razstavljalcu in njegovih delih je spregovoril likovni kritik prof. Ivan Golob:

"Peter Jovanovič sanja z odprtimi očmi. Sanja z rokami, ker je kipar in z njim oblikuje les v čudovite kiparske podobe, sanja z očmi in iz njih oblikuje črte, ki so gibalo njegovih risb."

Program je povezovala mag. Mateja Nadižar, v kulturnem programu pa sta nastopili flavtistki Gordana Buh, študentka glasbenega konservatorija v Celovcu in Petra Jovanovič, dijakinja srednje glasbene šole v Ljubljani.

Slike in leseni kipi avtorja Petra Jovanoviča so bile v Galeriji Elektra Gorenjska na ogled do začetka februarja 2004.
 


<<   Nazaj