Največja sončna elektrarna na Gorenjskem ob zaključku leta 2011

V podjetju MERKUR KRANJ  je danes, 19.12.2011. potekalo odprtje največje sončne elektrarne na Gorenjskem z nazivno močjo 800 kilovatov. Sestavlja jo 2.856 fotonapetostnih modulov, ki so nameščeni na več kot 10.000 m2 strešne površine Merkurjevih skladišč. Elektrarna, ki je rezultat uspešnega poslovnega sodelovanja med Gorenjskimi elektrarnami kot investitorjem na eni strani, in Merkurjem kot najemodajalcem strešne površine na drugi strani, prinaša ekonomske prihranke in možnost proizvodnje  845.000 kilovatnih ur tako imenovane zelene električne energije letno, kar zadošča za oskrbo skoraj 200 gospodinjstev. Projekt izgradnje je bil zaključen v dobrem mesecu dni, kar je rezultat odličnega sodelovanja, strokovnosti in zanesljivosti slovenskih podjetij.

Skupina Elektro Gorenjska se uvršča med vodilna podjetja na področju razvoja in proizvodnje zelene elektrike v Sloveniji. Ponaša se z najbolj zanesljivim energetskim omrežjem, prav tako so pionirji na področju uvedbe pametnih načinov merjenja, katerega masovno uvedbo napovedujejo že v prihodnjem letu.

Investitor projekta izgradnje največje sončne elektrarne na Gorenjskem, ki se uvršča med deset največjih sončnih elektrarn v Sloveniji, je bilo podjetje Gorenjske elektrarne, d. o. o., dobavitelj solarnih sistemov pa podjetje Phoenix Solar. To je že drugi projekt nemškega podjetja v Sloveniji, vendar obljubljajo, da nikakor ni zadnji.

Investicija v izgradnjo sončne elektrarne je zanašala 1,5 mio EUR in se bo  povrnila predvidomav 9-10 letih. Gorenjske elektrarne, hčerinska družba Elektro Gorenjska, ima v lasti že 12 sončnih elektrarn, moči 1500 kilovatov, v katerih bo letno proizvedla več kot 1,5 milijona kilovatnih ur elektrike. V prihodnjem letu imajo v načrtu postaviti med 500 in 1000 kilovati novih elektrarn na Gorenjskem. Uvršajo se med vodilne proizvajalce zelene elektrike v Sloveniji.


V Sloveniji je po javno dostopnih podatkih na dan 7. december 2011 že 1110 sončnih elektrarn, moči 68,3 megavatov, od tega jih je 152 na Gorenjskem, moči 4,5 megavata, katerih ocenjena letna proizvodnja znaša 4.725 megavatnih ur elektrike in zadošča za oskrbo 1.125 gospodinjstev.

Izjava predsednika uprave Elektro Gorenjska, mag. Bojana Luskovca
»Veseli nas, da vse več slovenskih podjetij prepozna priložnosti in izkoristi primerne strešne površine za proizvodnjo elektrike. Izraba obnovljivih virov je izrednega pomena pri večanju deleža obnovljivih virov v energetski bilanci, vendar pa je potrebno opozoriti na nevarnosti, ki jih razpršeni viri s seboj prinašajo,« je povedal predsednik uprave Elektro Gorenjska, mag. Bojan Luskovec, in dodal, da so ustrezna vlaganja v elektroenergetsko infrastrukturo in njen razvoj temeljnega pomena pri vključevanju novih proizvodnih virov v omrežje.

Izjava direktorja Gorenjskih elektrarn, Aleša Ažmana
 »Sončne elektrarne so danes ena najbolj zanesljivih naložb, pri kateri imata energetski izkoristek in delovanje elektrarne večji vpliv na donosnost kot začetni stroški investicije. Ponosni smo na to investicijo, saj z njo aktivno nadaljujemo naše že obstoječe projekte. Posebej pa velja izpostaviti t.i. okoljske prihranke, ki jih zagotavljajo obnovljivi viri energije, kar največja sončna elektrarna na Gorenjskem zagotovo je.

Izjava predsednika uprave Merkur, Blaža Pesjaka
"V skladu z optimizacijo poslovanja smo v podjetju Merkur, d. d., pri velikih strešnih površinah skupaj s partnerji našli priložnost, ki prinaša dodatne prihranke oz. celo prihodke in prispeva k izrabi obnovljivih virov energije v Sloveniji. "

 


<<   Nazaj