Gorenjska z novo sončno elektrarno

Šesta sončna elektrarna Gorenjskih elektrarn na strehi razdelilno transformatorske postaje Elektra Gorenjska v Škofja Loki.

Gorenjske elektrarne, hčerinska družba Elektra Gorenjska, d. d., so včeraj v obratovanje vključile novo, že šesto sončno elektrarno, tokrat na strehi razdelilno transformatorske postaje Elektra Gorenjska v Škofja Loki. Skupna inštalirana moč vseh  sončnih elektrarn podjetja Gorenjske elektrarne trenutno znaša 320 (kW) kilovatov, kar pomeni, da bodo v enem letu tako prispevali k zmanjšanju 184 ton izpustov CO2, oziroma ohranili 500 dreves.

Nova sončna elektrarna na strehi razdelilno transformatorske postaje v Škofji Loki je poleg sončne elektrarne na krajevnem nadzorništvu v Radovljici drugi skupni projekt Elektra Gorenjska in Gorenjskih elektrarn. Na južni strehi RTP Škofja Loka je nameščenih 156 fotonapetostnih modulov moči 180 W nemškega proizvajalca PerfectEnergy. Na južni strehi KN Škofja Loka pa je nameščenih 87 modulov, ki so izdelani iz monokristalnega silicija, kar zagotavlja visoke izkoristke energije. Moč elektrarne je 43,5 kW, letno pa bo proizvedla 45.800 kWh električne energije kar zadošča za potrebe kar 14 gospodinjstev in pomeni prihranek 30 ton emisij toplogrednega plina CO2 na leto. Vrednost investicije znaša 176.000 EUR.

Ob novi pridobitvi je direktor Gorenjskih elektrarn mag. Marko Čarman dejal:« Sončna elektrarna Trata je naša druga sončna elektrarna, ki je nastala v sodelovanju z matično družbo Elektro Gorenjska. Pridobitev predstavlja nadaljevanje uresničevanja začrtane strategije povečanja deleža primarne energije iz obnovljivih virov, ki ji sledi matična družba Elektro Gorenjska, d.d., z lastno blagovno znamko Reenergija, ki je proizvedena iz obnovljivih virov.«

 

Dodatne informacije: mag. Marko Čarman, nbslp/dbsnboAhpsfoktlf.fmflusbsof/tj in mag. Renata Križnar; sfobub/lsj{obsAfmflusp.hpsfoktlb/tj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CO2


<<   Nazaj