Vabljeni na dan odprtih vrat

Promocija okolju prijazne sončne energije v okviru Evropskih sončnih dni

VABLJENI NA DAN ODPRTIH VRAT

Gorenjske elektrarne in Elektro Gorenjska 16. maja vabita na Dan odprtih vrat treh sončnih (fotonapetostnih) elektrarn. Dogodek se bo odvijal v okviru Evropskih (EU) sončnih dni, ki bodo 16. in 17. maja letos prvič potekali tudi v Sloveniji.

Vsi obiskovalci, tako otroci kot odrasli, so 16. maja, med 9. in 12. uro, vabljeni v

  • Strahinj - Fotonapetostna elektrarna BC Naklo, Strahinj 99b, Naklo
  • Kranj - Fotonapetostna elektrarna Labore, Ljubljanska cesta 22, Kranj in
  • Radovljica -Fotonapetostna elektrarna na KN Radovljica, Ljubljanska cesta 42, Radovljica,

kjer si bodo lahko ogledali delovanje sončne elektrarne, slišali o načinu izkoriščanja sončne energije ter se seznanili s primeri dobrih praks. Obiskovalcem bo za vsa vprašanja na voljo predstavnik iz Elektra Gorenjska in strokovnjak iz družbe Gorenjske elektrarne.

Udeležba na brezplačnem Dnevu odprtih vrat je vsekakor dobra priložnost, da se poučimo o možnostih izrabe sončne energije in različnih načinih, kako lahko tudi sami prispevamo k izboljšanju razmer v okolju, v katerem živimo.

Dogodek, ki ga organizirata Gorenjske elektrarne in Elektro Gorenjska, bo potekal v okviru EU sončnih dni - projekta, ki se odvija po več evropskih državah hkrati, njegov namen pa je pritegniti pozornost javnosti za okolju prijazno energijo ter posledično povečati proizvodnjo elektrike in toplote iz sonca.

EU sončni dnevi se že vrsto let izvajajo v Švici, Nemčiji in Avstriji, v obdobju 2008-2009 pa so se razširili tudi v Francijo, Španijo, Portugalsko, Nizozemsko in Slovenijo. Letos bo po tako vseh naštetih državah, pod enotnim imenom EU Solar Days, hkrati organiziranih več tisoč različnih dogodkov.

Koordinator projekta v Sloveniji je Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE d.o.o.), sofinancirata pa ga Evropska komisija v programu Inteligentna energija - Evropa ter Ministrstvo za okolje in prostor RS. Več o projektu pa lahko izveste na www.ape.si/wwwesd.                                          

 

Gradivo:

EU sončni dnevi 1 (PDF PDF 375 KB)
EU sončni dnevi 2 (PDF PDF 392 KB)
EU sončni dnevi 3 (PDF PDF 318 KB)
EU sončni dnevi 4 (PDF PDF 306 KB)
EU sončni dnevi 5 (PDF PDF 322 KB)
Obnovljivi viri prihodnosti (PDF PDF 138 KB)

 


<<   Nazaj