Začeli z odpravo posledic včerajšnjega vetroloma

Na Gorenjskem je v sredo, 5. 2. 2020, zaradi močnega vetra prišlo do težav tudi na elektrodistribucijskem omrežju Elektra Gorenjska. Močni sunki vetra so povzročali kratkotrajne prekinitve električne energije, ki so jih ekipe na terenu uspešno odpravljale. Ob 18.uri so imeli vsi prebivalci na Gorenjskem zagotovljeno oskrbo z električno energijo, bodisi s pomočjo agregatov oz. rezervnim napajanjem.

Takoj, ko so se vremenske razmere umirile, so vse ekipe sistematično pristopile k odpravi škode. Največ težav pri popravilu napak povzročajo podrta drevesa ob srednjenapetostnih daljnovodnih povezavah. Po prvih ocenah je prišlo do večjih poškodb srednjenapetostnega omrežja na petih lokacijah, ogledi terena in popis škode se bo izvajal v naslednjih dneh.

Strateški cilj družbe Elektra Gorenjska je, da čim več omrežja poteka pod zemljo v t.i. kablovodih, kar zmanjšuje možnosti poškodb zaradi ekstremnih zunanjih in vremenskih vplivov, ki pa so zaradi podnebnih sprememb vse bolj pogost pojav. V tem trenutku ima podjetje že več kot 77 % omrežja pod zemljo, od tega 86 % na nizkonapetostnem nivoju in 65% na srednjenapetostnem nivoju, letno deleža povečujemo.

Vse odjemalce opozarjamo, naj se izogibajo poškodovanim področjem. Prav tako naj se ne dotikajo vodnikov in naj z napravami ravnajo, kot da so pod napetostjo. Poškodbe na omrežju lahko odjemalci sporočajo tudi na številko 112.


<<   Nazaj